De dagen worden korter en de temperatuur begint weer te dalen. Het is duidelijk dat de winter eraan komt. Het is belangrijk om uw gazon klaar te stomen voor dit nieuwe seizoen. Hiervoor dient u wel de handen uit uw mouwen te steken. In dit artikel vertellen we u meer over de 6 stappen om het gazon winterklaar te maken.
Waarom het gazon winterklaar maken?
Waar de meeste mensen in het voorjaar vaak veel zin hebben om te gaan tuinieren, is dit in het najaar voor de meeste mensen allerminst het geval. Toch is het najaar een essentiële tijd om uw gazon eens goed onder handen te nemen. De eerste reden hiervan is dat bladeren op het gazon ervoor kunnen zorgen dat het gras verstikt. U wilt natuurlijk voorkomen dat er in het voorjaar geen gras meer is. Het is dus uiterst belangrijk om de bladeren die in het najaar op uw gazon vallen, te verwijderen. De tweede reden om uw gazon winterklaar te maken is om te voorkomen dat het in de winter een te gelige kleur krijgt. Dit ziet er namelijk niet bepaald florissant uit. Ten derde is de winter een tijd waarin mossen goed floreren. De meeste mensen willen die echter niet op hun gazon aantreffen. Wanneer u uw gazon goed voorbereid, zult u geen last hebben van mossen. Tot slot beperkt het bemesten van uw gazon de mogelijkheid dat er ziektes en/of schimmels optreden in uw tuin en gras.
De 6 stappen naar een winterklaar gazon
1. Verwijder bladeren en ander afval
De eerste stap naar een winterklaar gazon is het opruimen ervan. Zeker aan het einde van de herfst kan uw gazon vol met bladeren en takjes liggen. Het is essentieel om deze te verwijderen. Dit kunt u uiterst makkelijk doen met een bladblazer. Hiermee haalt u ook direct takjes en ander snoeiafval weg. Vervolgens is het een kwestie van verzamelen in een opvangzak en weggooien.
2. Een goede laatste maaibeurt
Waar het gras in de zomer flink groeit, is dit in de winter allerminst het geval. In de winter hoeft u het gras dan ook niet te gaan maaien. Bij het winterklaar maken van uw gazon is dit wel aan de raden. Wanneer u eind Oktober uw laatste maaibeurt van het jaar gaat doen, is het aan te raden om het gras te maaien op 4 centimeter hoogte. Dit is een goede hoogte waarop het gras in het voorjaar weer lekker kan doorgroeien. 4 centimeter is weliswaar vrij hoog, maar dit is niet zonder reden. Wanneer u het gras namelijk wat hoger laat in de winter, krijgen mossen minder kans om te groeien. Dit komt doordat langer gras meer weerstand biedt.
3. Mos verwijderen
Mochten er in de zomer mossen zijn gaan groeien op uw gazon, kunt u deze het beste verwijderen in het najaar. Een zogeheten ontmosser is hier zeer geschikt voor, deze is apart verkrijgbaar, maar er zijn ook meststoffen verkrijgbaar waar ontmosser in verwerkt zit. Wanneer u de mossen heeft verwijderd, krijgt uw gras meer zuurstof, licht en voedingsstoffen.
4. pH-bodemtest
Met een pH-bodemtest kunt u de pH-waarde of zuurgraad van uw gazon controleren. Dit is belangrijk om te weten. Een te lage zuurgraad kan er namelijk voor zorgen dat het gras minder snel groeit. Dit lijkt misschien onschuldig, maar het zijn de ideale omstandigheden voor mossen om te groeien. Eigenlijk verzuurt de bodem nagenoeg altijd wel door de zure regen. Bij een te lage pH-waarde van uw gazon is kalk strooien de beste oplossing. Dit verhoogt de pH-waarde. Bij een te lage pH-waarde is het aan te raden om dit in ieder geval in één of twee maal in de winterperiode te doen.
5. Laatste keer bemesten
In het najaar dient najaarbemesting gestrooid te worden. Hiermee geeft u uw gazon een extra bescherming tegen mossen en ziektes. Najaarsbemesting is organisch en zit lager in haar stikstofwaarden. Het is namelijk niet goed als het gras nog flink groeit wanneer het de winter in gaat. Organische mest heeft als voordelen dat het volledig bestaat uit natuurlijke voedingsstoffen en dat het een stuk langer werkt dan kunstmest.
6. Graskanten afsteken
Om ervoor te zorgen dat uw gras en de rest van uw gazon ook in de winter strak erbij blijft liggen, is het aan te raden om de kanten van uw gazon af te steken.
Dit doet u in 3 stappen:
1. Draad spannen
Span een strakke draad op de rechte stukken van uw gazon. Doe dit ter hoogte van de grasrand. Gebruik hierbij in ieder geval twee stokjes voor de uiteinden van de rand. Voor extra versteviging kunt u eventueel in het midden nog extra stokjes plaatsen.
2. Kant afsteken
Vervolgens is het tijd om uw gazonrand af te steken met een zogeheten kantensteker. Deze kunt u langs de in stap 1 gespannen draad schuin de grasrand in steken.
3. Graskanten harken
Tot slot is het aan te raden om de losgestoken rand bijeen te harken. Soms is het hierbij handig om eerst ook een schoffel onder de losgestoken delen door te halen.
Voordelen van een winterklaar gazon
De redenen om uw gazon winterklaar te maken zijn duidelijk. Naast deze belangrijke redenen heeft het ook nog eens extra voordelen wanneer u de moeite doet om uw gazon voor te bereiden op de winter.
Betere grasgezondheid
Het eerste voordeel van het winterklaar maken van uw gazon is dat het ervoor zorgt dat het gras een betere gezondheid krijgt. U zorgt er als het ware voor dat het gras een betere weerstand krijgt tegen mossen en/of ziekten. Gezonder gras ziet er bovendien een stuk mooier en heeft al een flinke voorsprong in de lente.
De kleur blijft mooi
Daarnaast houdt u met een winterklaar gazon de mooie groene kleur van uw gras zo lang mogelijk vast. Ook dit is het directe gevolg van een gezonder gazon. De 6 stappen in dit artikel gaan u daar gegarandeerd bij helpen.
Sterk wortelstelsel
Een extra voordeel van een goede bemesting is dat het de ontwikkeling van het wortelstelsel van uw gazon stimuleert. Een sterk wortelstelsel is essentieel voor de lange termijn gezondheid van uw gazon. Het zorgt er namelijk voor dat er meer voedingsstoffen uit de bodem gehaald kunnen worden en het gazon zal minder snel uitdrogen in de warmere perioden van het jaar.
Minder mosgroei
Ten slotte vermindert een winterklaar gazon de kans op mosgroei. Minder mosgroei staat gelijk aan minder ongelijkheden in het gras. Dit resulteert in een mooiere tuin met een strakker gazon.