Door veel gebruik te maken van het gazon of door te verticuteren, kunt u het gras beschadigen. U ziet bijvoorbeeld ineens lelijke kale plekken in uw gazon. Deze kaal geworden plekken kunnen, met wat geduld, meestal wel hersteld worden. De oplossing hiervoor noemen we: bijzaaien. Door bij te zaaien herstelt u het gras en wordt het gazon weer mooi, vol en egaal.
Zijn vooral hobbels en bobbels in het gras uw probleem? Dit soort oneffenheden kunnen weggewerkt worden door een dressing aan te brengen over het gazon. Een goede dressing bestaat gebruikelijk uit vier delen goed verteerde compost en zes delen grof zand. Dit wordt gemixt met organische meststoffen. Het mengsel dient in een dikke laag over het gras aangebracht te worden. Hark het uit, zodat het een egale laag wordt. Deze laag zorgt meteen voor extra voeding en het gras krijgt een betere structuur. Door de werking van de dressing ontstaat een mooi dichtbegroeid gazon.
Gazon renoveren of opnieuw aanleggen?
Als een gazon niet mooi meer is door lelijke kale plekken, wordt ook wel eens overwogen om alles om te spitten en het gras opnieuw aan te leggen. Dat is lang niet altijd nodig. Soms kan met weinig moeite een prachtig resultaat bereikt worden door het grasperk te renoveren. Bij renovatie van het gras wordt er onderscheid gemaakt tussen het herstellen van kale plekken en doorzaaien. Kale plekken zitten meestal niet overal, maar zijn plaatselijk. Zulke plekken ontstaan vaak op de delen van het gras waar veel gelopen wordt, zoals rondom klimtoestellen of onder een schommel of een wip. Ook door ziekten en molshopen kunnen zulke plekken ontstaan. Afgezien van die plekken, kan de rest van het gazon nog wel mooi zijn. In dat geval hoeven alleen de ontsierende plekken te worden hersteld. Er wordt doorgezaaid als er op flinke grasoppervlakten te weinig gras overblijft. Zo’n situatie kan ontstaan na een lange koude winter, een droge zomer of nadat er geverticuteerd is.
Optie 1: Renovatie van het gazon
De grasplantjes van uw gazon kunnen het soms zwaar hebben. Zo kan door bevriezing het gras kwetsbaarder worden, waardoor er snel slijtplekken kunnen ontstaan. Die plekken zullen vooral zichtbaar worden op plaatsen waar het grasgebruik het meest intensief is, denk aan de eerder genoemde speeltoestellen. Een slijtpad richting de poort is ook zo’n onaangenaam, maar veelvoorkomend verschijnsel. Ook wanneer onkruid en molshopen zijn verwijderd, kunnen kale plekken in de grasmat het teleurstellende resultaat zijn. Verticuteren in het voorjaar kan ook als boosdoener genoemd worden. Na het verticuteren kan een grasveld doorzichtig en dun worden. Toch is nooit meer verticuteren zeker niet de oplossing, want vilt en mos moeten wel uit het gras gekamd worden. Maar er is iets wat kan worden gedaan om van die kale plekken af te komen en dat is bijzaaien. Het nieuwe gras zal met de juiste bodemtemperaturen waarschijnlijk al binnen veertien dagen gaan ontkiemen. Onderneem snel actie als u besluit om bij te zaaien, want kale plekken worden gretig ingenomen door onkruid of mos.
Kale plekken bijzaaien
Kale plekken in de grasmat kunnen in het voorjaar of najaar hersteld worden door bij te zaaien of door te zaaien. Let erop dat de grondtemperatuur hoog genoeg is en dat er voldoende vocht beschikbaar is. Gras bijzaaien gaat volgens de volgende stappen:
• Maai altijd eerst het gazon.
• Trek met bijvoorbeeld een hark de kale plekken voorzichtig open. Als er net geverticuteerd is, hoeft dat niet.
• Gaten kunnen opgevuld worden met potgrond of aarde. Hierna voegt u een bodemverbeteraar toe.
• Bewerk de kale plekken met graszaad die speciaal bestemd is voor het herstel van uw soort gras.
• Hark voorzichtig het graszaad in en trap het lichtjes aan.
Denk eraan om het soort graszaad te kiezen dat aansluit bij het type gazon dat u behandelt: siergazon, schaduwgazon of speelgazon. Graszaad dat speciaal bedoeld is voor gazonherstel ontkiemt extra snel en heeft een speciale coating, waardoor de zaden onaantrekkelijk zijn geworden voor vogels.
Nazorg: besproeien, maar met beleid
Zorg ervoor dat de grond de eerste maanden na het bijzaaien niet uitdroogt. Vooral in het begin is het raadzaam om de sproeier met een broes te gebruiken en het gazon kort te besproeien. Besproei niet te lang, want vers ingezaaide plekken mogen geen modderbadjes worden. Bij te veel water zullen de zaden op een hoopje spoelen. Let erop dat de eerste twee weken niemand het gazon met de ingezaaide plekken betreedt. Dit kan pas na een week of twee. Wanneer het gras ongeveer tien cm hoog is, kan er gemaaid worden. Het beste is om de grasmaaier af te stellen op ongeveer vier cm. De messen moeten goed scherp zijn.
Optie 2: Vernieuwing van het gazon
Het gazon helemaal vernieuwen kan noodzakelijk zijn. Soms is het gras zo vaak en zo langdurig gebruikt, dat het gazonplezier er aan af te zien is. In dat geval is het gewoon tijd voor nieuwe verse grasmatten. Andere redenen voor vervanging zijn bijvoorbeeld hardnekkig mos of te veel onkruid dat nauwelijks nog verwijderd kan worden. Onbehandelbare lelijke plekken, verzakkingen of een verouderd en verwilderd gazon zijn ook redenen om te kiezen voor vernieuwing. Een fraaiere reden komt natuurlijk ook voor, dan gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe trendy tuininrichting.
Het aanleggen van een nieuw gazon is in drie fasen onder te verdelen:
1. Voorbereidingen
2. Zaad zaaien of graszoden leggen
3. Nazorg
Voorbereidingen
In de eerste fase worden de voorbereidingen getroffen. Dit betekent dat de grond waar gras op moet gaan groeien, geprepareerd moet worden. Maak de ondergrond schoon door planten, wortels en stronken te verwijderen. Als de ondergrond schoon is, kan de bodem grondig omgespit worden. Om het gras optimaal te kunnen laten groeien, is het aan te raden om de omgespitte grond van een mooie laag gazongrond te voorzien. Uw laatste stap in deze eerste fase bestaat uit het egaliseren van de bodem en het verdichten van de aarde.
Zaad zaaien of graszoden leggen
Na het prepareren van de bodem, kan begonnen worden met het inzaaien van gras of het aanleggen van de graszoden. Als u voor inzaaien kiest, is het belangrijk om het juiste graszaad voor uw gazon aan te schaffen. Heeft u een speelgazon, een siergazon of een schaduwgazon? Deze verschillen zijn, zoals eerder genoemd, belangrijk bij de keuze van het juiste graszaad. Er zijn ook zaaimixen te koop. Deze kunnen gebruikt worden op gazons waar intensief gespeeld en gesport wordt. Bij het aanleggen van graszoden is enige zorgvuldigheid zeer wenselijk. Leg de zoden strak tegen elkaar aan en let erop dat hun naden verspringen. Als de zoden zijn aangelegd, moeten ze goed aangerold worden. Door het aanrollen zitten ze stevig aan de grond. In de naden strooit u potgrond. Dit trucje zorgt ervoor dat de zoden naadloos tegen elkaar aangroeien. De nieuwe graszoden hebben veel water nodig, dus maak ze met regelmaat helemaal nat. Na zo’n twee tot drie weken zijn de zoden goed tegen elkaar aangegroeid en dan pas kan erop gelopen worden.
Nazorg: alleen de eerste weken niet besproeien
Om het gazon mooi te houden is een klein beetje nazorg gewenst. Eventuele complicaties kunnen ook door uw nazorg voorkomen of verminderd worden. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat het gras nadat het ingezaaid is, niet volop besproeid mag worden. Ervoor zorgen dat de bodem vochtig blijft, is een must. Het gazon langdurig besproeien, doen we pas nadat de zaden gekiemd zijn. Dan zijn deze ook geworteld en zullen ze niet meer wegspoelen. De eerste zes weken nadat het graszaad is ontkiemd, moet u ervoor zorgen dat het gazon goed nat blijft. Het gras loopt anders het risico uit te drogen. Wanneer het gras tien cm lang is, mag het gemaaid worden. De grasmaaier moet ingesteld worden op zes tot zeven cm. Voor graszoden geldt ook dat maaien kan wanneer het gras ongeveer tien cm lang is. De grasmaaier dient in dit geval ingesteld te worden op vier tot vijf cm.
Meer weten over het laten leggen van een nieuw gazon met graszoden? Neem contact op met onze klantenservice of vraag direct een offerte aan.