Blogoverzicht

Hoe kiest u de juiste en beste gazonvoeding?

02 mei 2022

Hoofdinhoud

Voor een gezond en strak gazon heeft uw gras met regelmaat extra voeding nodig. Wanneer u het gras van de juiste voedingstoffen voorziet voorkomt u dat het grasveld kale plekken gaat vertonen, maar juist goed blijft groeien. Bovendien zorgt u er op die manier voor dat onkruid en mos weinig kans krijgen. Alleen wat is nu de juiste voeding?

Bemesting na aanleggen van gazon

Drie maanden na aanleg kunt u het gazon bemesten met een langzaam werkende aanleg meststof. Deze zorgt ervoor dat het gras voorzien wordt van de voedingsstoffen die het op dat moment nodig heeft. Bovendien ontstaat er zo een vocht vasthoudende laag op het gras. Hierdoor kunnen de wortels zich gemakkelijker ontwikkelen en zal het gras minder snel uitdrogen.

 

Gras onderhoud door bemesting

Los van de aanlegbemesting is het verstandig om op gezette tijden het gras een dosis gazonmest als ondersteuning te geven. Merkt u dat uw gazon minder hard groeit of dat het lichter van kleur wordt? Dan is het tijd om het gazon wat extra voeding te geven. Wanneer zou u kunnen bemesten? Het is verstandig om het gazon tenminste drie keer per jaar te bemesten. Doe dit wel in de maanden waarop het gras groeit. Deze zogenaamde groeiperiode loopt vanaf begin maart tot eind augustus.

 

Maart, het begin van de mestperiode

De allereerste bemesting kunt u het beste uitvoeren zodra de lente inzicht komt. Vanaf dit moment stijgt de buitentemperatuur weer langzaam. Waarop het gras reageert door de groei in te zetten. Om dit proces te ondersteunen kunt u het gazon bemesten.

 

Bemesten tijdens de zomerperiode

Wanneer de zomer zijn intocht doet, is dat een goed moment om het gras een tweede maal wat mest te geven. Op die manier krijgt het gras voldoende voeding binnen om de zomermaanden door te komen. Dit is tenslotte de periode waarop het gras zeer waarschijnlijk veel te voortduren krijgt. Het wordt met regelmaat gemaaid, er wordt overheen gelopen of zelfs op gespeeld. Door zo’n extra portie krachtvoeding te geven zal het gras sterk blijven.

 

Laatste bemesting in het najaar

Als afsluiter is het nuttig om uw gazon rond eind september of in oktober nog een laatste keer te bemesten. Alles wat groeit en bloeit, gaat zich in deze periode voorbereiden op de winter, zo ook het gras. Deze extra boost geeft uw gazon voldoende kracht om zichzelf te verweren tegen de natuurkrachten van het najaar.

 

Bestel gazonvoeding in onze webshop

Kunstmest

Er zijn diverse soorten mest in omloop. Om er voor te zorgen dat uw gazon goed kan groeien is organische mest de beste keuze. Dit zorgt er tevens voor dat de bodemstructuur gezond blijft. Organische mest heeft een langere werking dan kunstmest. Wilt u overbemesting van uw gazon voorkomen? Kies dan voor een organische bemesting. Wanneer u het gazon een booster wilt geven dan is kunstmest een optie. Let er wel op dat u bij kunstmest snel te veel geeft. Hierdoor zal de grond alleen maar verslechteren en bestaat er kans dat het gazon verbrand. Bovendien voorziet kunstmest de bodem niet van voedingsstoffen. Houdt u aan de doseringsadvies zoals die op de verpakking staat aangegeven om een teveel aan mest te voorkomen.

 

De pH-waarde

Met alleen bemesten bent u er helaas nog niet. Gras heeft om goed te kunnen groeien de juiste pH-waarde nodig. Bij gras komt dat neer op een pH-waarde tussen de 5,5 tot maximaal 6,5. Is de pH-waarde lager dan is de grond te zuur.

 

De pH-waarde in evenwicht

Wanneer uw gazon op een zandgrondbodem ligt, zal de pH-waarde in de meeste gevallen in orde zijn en behoeft u niets te doen. Echter, wanneer uw gazon voorzien is van een veen- of kleiachtige grond dan is de kans groot dat de grond te zuur is. Door kalk aan de grond toe te voegen breng je de bodem weer in balans.

 

Wanneer is uw gazon te zuur?

Hoe weet u of uw gazon in evenwicht is? Groeit uw gazon slecht tijdens de groeimaanden of vormt zich veel mos tussen het gras? Of wordt het grasveld lichtgroen van kleur? Dan zijn dit vaak duidelijke signalen dat uw gazon kalk nodig heeft.

 

Kalk geven, een jaarlijks ritueel

Een gras kan zuur worden door regen en het bewerken van het gazon. Kalk kan er voor zorgen dat het gras gemakkelijker voedingsstoffen op kan nemen. Twijfelt u of het nodig is om kalk te geven doe dan een bodemtest. Geef in elk geval nooit meer kalk dan op de verpakking vermeld staat.

Bestel gazonkalk in onze webshop