Een prachtig gazon is voor veel tuineigenaren een grote wens. Niets is zo heerlijk als de geur van fris gemaaid gras op een mooie zondagochtend! Natuurlijk hebben we allemaal graag een strak, groen en fraai gazon zonder onkruid zoals klaver. Gelukkig kunt u een aantal dingen doen die ervoor zorgen dat uw gazon mooi kan bloeien en groeien, waardoor de kans op onkruid wordt verkleind.
Herkennen van een klaver
Iedereen weet wel hoe een klavertje vier eruit ziet. Dit symbool voor geluk kan echter ook een doorn in het oog zijn als u een tuin heeft! Naast klaver vier bestaat er ook nog de klaver drie, met (zoals de naam al doet vermoeden) drie bladeren. Een klaver is eigenlijk onkruid dat erg moeilijk uit te bannen is, want het is erg sterk en overleeft met gemak een koude winter. De wortels zijn erg hardnekkig waardoor het plantje steeds opnieuw groeit, ook als er maar een klein deeltje van de klaver overblijft in de bodem.
Klaver in gazons
De klaver is een vaak voorkomende plant in gazons. Als er klavers in uw grasveldje te vinden zijn, betekent dat in veel gevallen dat er een gebrek aan voedingsstoffen (voornamelijk stikstof) is. Klavers kunnen zelf ook stikstof uit de lucht opnemen waardoor ze toch kunnen groeien met weinig voeding. Verder kunnen klavers ook goed in een vochtarme omgeving overleven, in tegenstelling tot gras. Vroeg of laat neemt de klaver onder deze omstandigheden het gazon steeds meer over als men niet genoeg aan onderhoud doet.
Klavers bestrijden
Bestrijding is een woord met een negatieve connotatie. Wanneer klavers worden bestreden uit een gazon, dan wordt dit ook vaak op een chemische manier gedaan en daar zijn wij absoluut geen bepleiter van. Op de lange termijn is het beter om de oorzaak van klavergroei te achterhalen (de bodem) en niet het gevolg ervan (het onkruid zelf) aan te pakken. Heeft uw gazon een gezonde bodem, dan zal het gras hier optimaal op kunnen groeien en is er geen plek voor onkruid. Er zijn een aantal manieren om de bodem goed te onderhouden en gezond te houden:
1. Gezonde voeding
Een gezond gazon heeft het gehele seizoen voedingsstoffen nodig. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende voeding aanwezig is. Kies bij voorkeur voor een organische meststof dat geleidelijk vrijkomt en lang werkzaam blijft. Gebruikt u minerale en chemische meststof, dan jaagt u het gras op en zult u het veel vaker moeten maaien. En hoe vaker u maait, des te meer energie (en daarmee meststoffen) de plant nodig zal hebben om te kunnen doorgroeien. Als u een gezonde basis wilt creëren, dan is het niet nog om onnodig veel gras te laten groeien.
2. Frequent maaien
Een goed maairitme is erg belangrijk als u het gras gezond wilt houden. Zorg er dus voor dat u op regelmatige basis maait. U kunt beter een keer te vaak maaien dan een keer te lang wachten. Verder is het van belang dat u op de juiste hoogte (drie tot vier centimeter) maait. Maait u regelmatig, dan kunt u het grasmaaisel laten liggen, maar doe dit niet als het maaisel te lang is. Lang en veel maaisel kan namelijk zorgen voor verdichting van de ondergrond. Bovendien kan het maaisel ook pas verteren als de grond eronder gezond is. Is de grond (nog) niet geheel gezond, dan raden we aan om het maaisel op te ruimen.
3. Bewatering
Bewatering is natuurlijk ook onmisbaar als u een grasveld heeft. In droge periodes kunt u beter in een keer veel water geven dan elke dag een kleine hoeveelheid. Gras is namelijk sterk en heeft daarom niet iedere dag water nodig.
4. Verticuteren
Ook het verticuteren van gras is erg belangrijk. U snijdt er namelijk mos en andere soorten onkruid mee weg. Ook ontstaat er een luchtige bovenlaag en aangezien gras gek is op luchtige bodems, zal het ook beter groeien als u regelmatig verticuteert. Hier leest u meer over het verticuteren van uw tuin.
5. Zaaien nieuw gras
Na het verticuteren ontstaan er soms kale stukjes op het gazon. Deze kale plekjes moet u opnieuw inzaaien met graszaad, want dan zal hier jong gras in plaats van onkruid groeien. Klik hier als u meer wilt weten over hoe u het beste gras kunt inzaaien.