Blogoverzicht

Mieren in gras

01 augustus 2017

Hoofdinhoud

Het is goed mogelijk dat er ook bij u in de tuin veel mieren zitten. Deze mieren zijn natuurlijk erg vervelend omdat ze verschillende planten ruïneren en natuurlijk ook kunnen irriteren. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om te beperken dat deze mieren in het gazon voorkomen.

Nesten

De mieren planten zich voort door verschillende nesten te maken op verschillende plekken. Zo'n mierennest zit dan ook helemaal tot aan de top vol met mieren. Wanneer er eenmaal één nest is, dan is de kans groot dat er al snel meerdere nesten ontstaan. Welk soort overlast mieren geven en hoe je deze mierennesten uit je gazon kunt verwijderen vertellen we in dit artikel.

 

Voordelen van mieren

Men denkt bij mieren al snel aan de bestrijding van mieren. Nu wordt vaak vergeten dat deze beestjes ook nuttig kunnen zijn en een positieve functie hebben binnen de natuur. Mieren graven gangen, hierdoor wordt de bodem belucht en zal water dieper de bodem in kunnen dringen, zodat het snel bij de wortels van het gras komt. Daarnaast ruimen mieren andere insecten die schadelijk kunnen zijn voor uw gazon op. Mieren eten engerlingen en emelten die veel sneller schade toebrengen aan het gras. Mieren hebben dus echt een opruimfunctie binnen de natuur, ze eten dode planten- en dierenresten op en dragen bij aan een goede balans, zodat bijvoorbeeld andere insectensoorten geen plaag kunnen vormen binnen uw tuin. Gezien het feit dat we graag mooie vogels in onze tuin zien zijn mieren ook juist een welkome aanvulling. Mieren vormen met hun hoge eiwitgehalte namelijk een voedselbron voor vogels zoals merels, mezen, spechten en andere mooie gevleugelde vrienden. Mieren worden pas schadelijk voor het gazon wanneer er sprake is van een plaag.

 

Nadelen van mieren

Veel nadelen van mieren worden pas zichtbaar wanneer er sprake is van een plaag. Wanneer er veel mieren in het gazon voorkomen zullen ze schade aanrichten aan de wortels van het gras. Daarnaast kunnen ze ook onkruiden verspreiden, doordat ze onkruidzaden mee hun net in nemen. Ook kunnen de mieren luizen verspreiden door de tuin. Ze beschermen de luizen zelfs tegen andere insecten, omdat de mieren beloond worden met een zoetstof die de luizen uitscheiden.

Een ander nadeel wat een mierenplaag veroorzaakt is de grond en het zand wat de mieren verplaatsen. Hierdoor ontstaan niet alleen zandhopen in het gras, maar kan ook de bestrating verzakken.

 

Voorkomen van een mierenplaag

Voorkomen van een mierenplaag is natuurlijk altijd eenvoudiger en beter dan achteraf bestrijden. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper.

Laat daarom nooit etensresten liggen en ruim goed op. Veeg daarnaast regelmatig de stoep en maak de tegels regelmatig schoon met hogedrukspuit of huis-, tuin- en keukenmiddelen.

 

Natuurlijke bestrijding van mieren

Eerste manier van natuurlijk mieren bestrijden is het volledige nest uitsteken en op een andere plek plaatsen. Natuurlijk kun je ook een bloempot gevuld met aarde op zijn kop op het mierennest zetten. De mieren gaan dan met hun nest in de bloempot zitten en je kunt ze daarna heel handig verplaatsen zonder dat je in de ondergrond hoeft te graven. Een minder vriendelijke manier van mierenbestrijding is het gieten van kokend water over een mieren nest. Dit tast daarnaast ook lichtelijk het gazon aan, maar het gazon zal hier snel van herstellen.

 

Chemische bestrijding van mieren

Het bestrijden van de mierenplaag in de tuin en gazon is helemaal niet zo moeilijk. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar mocht er een mierenplaag ontstaan zijn, dan kun je het volgende doen. Probeer bijvoorbeeld te sprayen met een mieren spray op diverse plekken waar mieren zitten. Bestrijdingsmiddel is vaak een zeer goede oplossing om mieren te bestrijden. Sprayen en daarnaast het gebruik van diverse huismiddeltjes om de mieren uit het gazon te laten verdwijnen zijn soms milieuvriendelijk, maar niet altijd. Wanneer je meer last van mieren en diverse mierenhopen hebt, is het belangrijk om daadkrachtig op te treden. Het gebruik van goede en sterke bestrijdingsmiddelen is hierbij van groot belang. Naast het feit dat er diverse bestrijdingsmiddelen en huismiddeltjes zijn, zijn er ook lokdoosjes. Hierin zit een soort van poeder die mieren aan trekt. In feite is dit ook een bestrijdingsmiddel, maar dit heeft een iets andere werking, omdat mieren dit middel mee naar hun nest nemen, waardoor het probleem in de kern aangepakt wordt. Meestal geldt dat ongeveer per 10 m² één lokdoos geplaatst moet worden, deze dient dan elke vier weken vervangen te worden door een nieuwe mierenlokdoos.

Een voorbeeld van een huismiddel is het gebruik van azijn verdund met water. Azijnwater is een goede oplossing om de mieren uit de tuin te houden. Een plantenspuit vullen met azijn en water. Hou hierbij één deel azijn aan met twee delen water. Spray vervolgens op alle planten waar je geen mieren wilt hebben. Verschillende keren sprayen, het liefst elke dag, en de mieren gaan weg! Wanneer er diverse mieren nesten zijn is het belangrijk om deze goed te bestrijden om te voorkomen dat er nog meer komen. Wanneer er maar een paar mieren nesten aanwezig zijn, is het prima om deze gewoon lekker met rust te laten. Hierbij is het dus wel van belang wanneer er veel meer mieren komen op te treden met bestrijdingsmiddelen of diervriendelijke oplossingen.