Blogoverzicht

Nieuw gazon aanleggen? Dit is wat u moet weten

18 november 2019

Hoofdinhoud

Heeft u altijd al een fraai gazon in uw tuin willen hebben? In dit artikel leggen we uit hoe u dit aan moet pakken! We vertellen u alles wat u moet weten over het aanleggen van een mooi gazon. Kiest u liever voor het laten aanleggen? Dan helpen wij u ook graag met advies. Er zijn namelijk een aantal keuzes die u moet maken als u een gazon aan wilt leggen. Zo moet u bijvoorbeeld beslissen of u wilt inzaaien of liever kant-en-klare graszoden wilt aanleggen. Hieronder leggen we alles stap voor stap uit en vertellen we waar u rekening mee moet houden als u een nieuw gazon aan wilt aanleggen.

Gazon aanleggen: graszoden of graszaden?

U kunt op twee manieren een nieuw gazon in uw tuin aanleggen:

  • Uw gazon inzaaien met graszaden
  • Uw gazon aanleggen met graszoden

 

De voornaamste reden om voor grasmatten in plaats van graszaden te kiezen, is vanwege het feit dat u met grasmatten relatief snel een fraai resultaat krijgt. U hoeft het gras dan namelijk niet in te zaaien en langzaam te laten groeien, maar heeft al meteen een kant-en-klaar gazon in de tuin. Daarentegen is het inzaaien van gras wel goedkoper dan het aanleggen van grasmatten. De stappen om graszoden aan te leggen zijn niet helemaal hetzelfde als het inzaaien. Hieronder kunt u lezen hoe u stap voor stap een gazon aanlegt. Verder zijn er ook verschillende grassoorten waar u voor kunt kiezen. Deze keuze kunt u af laten hangen van de vraag waar u de tuin voornamelijk voor wilt gebruiken. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale grassoorten om op te sporten of spelen, maar siergras of schaduwgras behoren ook tot de mogelijkheden. Het is erg belangrijk om een zaaimix te gebruiken die aangepast is aan de soort grond en het gebruik van het gazon. Er zijn bijvoorbeeld speciale zaaimixen verkrijgbaar die bedoeld zijn om in tuinen te gebruiken waar veel schaduw valt of voor siertuinen, maar er bestaan ook zaaimixen bedoeld voor tuinen die intensief gebruikt zullen worden. Een mix van twee tot drie verschillende soorten gras zorgt ervoor dat uw gazon beter tegen droogte, hitte en allerlei ziekten en plagen kan. Zaadmengsels met raaigras zijn over het algemeen erg sterk en zaadmengsels zonder raaigras zijn meer bedoeld voor decoratieve (en meer kwetsbare) gazons.

Het aanleggen van een gazon stap voor stap

Het aanleggen van een gazon is een klus waar veel werk in zit. Wij leggen daarom graag aan u uit welke stappen u moet ondernemen om een gazon succesvol aan te leggen. Per stap kunt u lezen wat u kunt doen om een fraai resultaat te bereiken! Tevens kunt u lezen wat u moet doen als u graszoden wilt aanleggen. Het aanleggen van een gazon kunt u grofweg verdelen in drie fasen:

  1. De voorbereiding
  2. Het zaaien of inleggen
  3. De nazorg

1. De voorbereiding

In de eerste fase moet alles worden voorbereid. Dit houdt in dat u het stuk grond waarop u uiteindelijk gras wilt hebben, moet prepareren. U begint met het verwijderen van alle planten, stronken en wortels, zodat de ondergrond schoon wordt. Daarna bewerkt u de bodem door deze om te spitten. Na het omspitten komt er een nieuwe laag gazon-grond op, zodat het gras hier optimaal op kan groeien. De laatste stap van deze eerste fase is het egaliseren van de grond en het verdichten van de aarde. 

2. Het zaaien of inleggen

Nu de bodem geprepareerd is, wordt het tijd om het gras in te zaaien of de zoden aan te leggen. Kiest u voor graszaad, dan is het belangrijk dat u het juiste zaad kiest. Zoals eerder uitgelegd, bestaan er bijvoorbeeld speciale zaden voor gazons met veel schaduw of siergazons. Ook zijn er zaaimixen verkrijgbaar die bedoeld zijn voor gazons waarop veel gespeeld of gesport wordt. Wilt u graszoden aanleggen, dan moet u bij een aantal stappen erg goed opletten dat u deze secuur uitvoert. Als u de zoden aanlegt, dan moet u erop letten dat ze mooi strak tegen elkaar aan zitten en dat de naden ten opzichte van elkaar verspringen. Na het aanleggen moet u de zoden goed aanrollen, zodat deze stevig vast aan de grond zitten. Strooi potgrond in de naden om ervoor te zorgen dat de zoden mooi tegen elkaar aan zullen groeien. Vervolgens moet u de zoden net zoveel water geven totdat ze helemaal nat zijn. Tenslotte moet u zo'n twee tot drie weken wachten voordat u erop gaat lopen. Deze wachttijd is nodig om de zoden goed aan elkaar vast te laten groeien.

3. De nazorg

Nazorg is belangrijk om uw verse gazon netjes te houden en eventuele complicaties te voorkomen. Als u gras heeft ingezaaid, dan moet u eraan denken dat het gras nog niet besproeid mag worden zolang het gras nog niet zichtbaar is gaan groeien. De eerste zes weken na het ontkiemen van het graszaad moet u het gazon goed nat houden om te voorkomen dat het gras uitdroogt. U kunt het gazon voor het eerst maaien als het gras tien cm lang is. Stel de grasmaaier in op zes tot zeven cm. Heeft u graszoden aangelegd, dan is het goed om te weten dat het gras ook gemaaid mag worden wanneer het ongeveer tien cm is. Stel de grasmaaier in dit geval in op vier tot vijf cm.

Wilt u meer meer weten over de mogelijkheden van een nieuw gazon? Neem dan contact op met onze klantenservice.