Blogoverzicht

Wat is het beste snelkiemend graszaad?

03 februari 2021

Hoofdinhoud

Heeft u last van kale plekken in uw gras of heeft u geverticuteerd en ligt uw gazon er slecht bij? Dan is snelkiemend graszaad de oplossing. In onderstaand artikel leggen we haarfijn uit wat dit zaad precies is. Het is van belang dat u graszaad koopt met een goede kwaliteit. Dit wil onder meer zeggen dat het graszaad vrij moet zijn van onkruidzaden en over genoeg kiemkracht moet beschikken. In onderstaande artikel wordt duidelijk welk graszaad u voor deze toepassingen het best koopt.

Wat is snelkiemend graszaad?

Een grasmengsel is meestal samengesteld uit meerdere types graszaden. En elk grasmengsel heeft zijn eigen bedoeling. Zo bestaan er bijvoorbeeld grasmengsels die goed tegen de droogte kunnen en grasmengsels die u intensief mag betreden. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan een grasperk om te sporten of een gazon om te spelen. Snelkiemend graszaad is een grasmengsel met zaden die snel kiemen. Een kale plek in het grasperk groeit op die manier snel weer dicht. Wanneer u voor deze kale plek een type zaad gebruikt dat niet zo snel kiemt, dan bestaat er een grote kans dat de kale plek vol onkruid in plaats van gras groeit. Met snelkiemend graszaad reduceert u de kans op onkruiden enorm.

Hoelang duurt het voordat graszaad kiemt?

Deze kiemtijd hangt af van meerdere factoren. Eerst en vooral speelt temperatuur een grote rol. Wanneer de temperatuur van de bodem 10 graden bereikt, gaat het graszaad kiemen. 's Nachts mag het dan wel niet kouder worden dan 5 graden. Een tweede factor die van belang is voor het kiemen is de vochtigheidsgraad. Bij een te droge bodem is het heel waarschijnlijk dat het grootste deel van de zaden niet kiemt. Geregeld beregenen is dus een must om de ondergrond en dus ook de zaden te voorzien van genoeg vocht. En dan is er ook nog licht. Ook deze factor is enorm belangrijk. Hark dus de zaden niet volledig ondergronds bij de aanleg van uw gazon. Want dan krijgen ze niet genoeg licht en gaan ze dus niet kiemen. Zijn alle omstandigheden optimaal, dan kiemen de zaden na 10 dagen ongeveer. Het is trouwens niet aan te raden om over een pas ingezaaid of een pas ontkiemend gazon te lopen.

Het beste snelkiemend graszaad kopen

Wilt u kale plekken doen verdwijnen met snelkiemend zaad, koop dan zaad van optimale kwaliteit. Sommige tuincentra bieden zaad aan dat goedkoop is, maar de ervaring leert dat dit meestal duurkoop is. Wanneer is graszaad goed van kwaliteit? Het antwoord is eenvoudig: wanneer het goed kiemt. Bij de goedkopere soorten zien we vaak dat de kiemkracht onvoldoende is. Op die manier komt niet al het zaad uit en moet u opnieuw gaan bijzaaien om van uw kale plek verlost te raken. Ook de zuiverheid van graszaden speelt een rol. Zo mogen er bijvoorbeeld tussen de zaden Engels raaigras niet te veel zaden zitten die afwijken of die onkruid zijn. En net dit komt vaak voor bij de goedkopere mengsels en die zijn dan dus niet zuiver genoeg. Bepaalde snelkiemende mengsels hebben in de loop der jaren bewezen dat ze kwalitatief zijn. Onze aanrader is Advanta Recover graszaad.

 

Dit professionele graszaad wordt gebruikt door hoveniers en graskwekers. Bent u een particulier met een klein gazon (50 à 70 m²), dan hebt u genoeg aan een verpakking van 1,5 kg. Het grasmengsel Advanta Recover 2 is het meest ideale mengsel voor het bijzaaien, zeker bij een kale plek of wanneer u net geverticuteerd hebt.

 

Bekijk ons aanbod snelkiemend graszaad

 

Hoe zaai ik dit grasmengsel?

Het zaaien zelf is helemaal niet moeilijk. Lees gewoon goed de korte handleiding hieronder. Zowel doorzaaien als het herstel van een kale plek hebben elk hun eigen methode van zaaien.

Doorzaaien

Dit gebeurt vaak volgend op verticuteren. Doe dit zowel in de lengte als in de breedte voor het beste resultaat. Daardoor verspreiden de zaden zich beter. Wind is een spelbreker tijdens het zaaien. Want graszaad weegt niet veel en kan algauw wegwaaien. Daarom kunt u best na het doorzaaien het zaad lichtjes aanlopen of aanrollen. Zo komt het beter in contact met de ondergrond. Geef het gazon de eerste weken zeker genoeg water, want enkel zo kan het zaad vlotter ontkiemen.

 

Kale plekken herstellen

Wilt u een kale plek in uw tuin herstellen, neem dan een hark om de grond lichtjes los te maken. Ontdoe de bodem van vrijgekomen resten. Verdeel daarna het graszaad over de plek die kaal is en doe dit gelijkmatig. Na het zaaien drukt u best het zaad licht aan, ook met een hark. En ook hier moet u de pas gezaaide plekken voorzien van genoeg vocht, net zoals bij het doorzaaien.