Emelten in het gazon, wat kunt u doen?

Hoofdinhoud

Het gazon ziet er prachtig uit en ineens verandert het gazon. Er komen gele plekken, vogels pikken en graven in het gras. Een grote kans dat er emelten of engerlingen onder het gazon zitten.


Het kan dus erg vervelend zijn wanneer u emelten in het gazon heeft. Ze kunnen het gazon aantasten, daarnaast kan er overlast zijn wanneer de emelten veranderen in langpootmuggen. Emelten zijn namelijk larven van de langpootmug die zich o.a voeden met gras.

 

Wat zijn emelten?

Een emelt is een larve van de langpootmug Tipula. Er zijn verschillende langpootmuggen maar de meest voorkomende en schadelijk langpootmuggen in Nederland en België zijn de Tipula Oleracea en de Tipula Paludosa.
De larven zijn donkergrijs / zwart van kleur en hebben een soort leerachtige huid. Ze kunnen tot wel 6 cm lang worden. Er is lastig te zien wat de voor of achterkant van de larve is, ze hebben namelijk geen duidelijke kop. De emelt wordt ook wel vaak de glazenwasser of spekkebijter genoemd.

 

 

Schade aan het gras door Emelten

Wanneer u last heeft van emelten in het gazon, kan er een flinke schade ontstaan. De emelten voeden zich met de wortels van het gras. Hierdoor komt het gras los te liggen en zal het afsterven. Daarnaast zijn er verschillende vogels die de emelt als lekkernij zien. Ze wroeten en pikken in het gras om zo bij de emelt te kunnen komen, met als resultaat een gazon dat volledig overhoop ligt. Nieuwe aanleg van het gazon is dan vaak de enige manier om weer een mooi grasveld te krijgen.

 

Levensloop van de Emelten

Dat de emelt een larve in beginstadium van de langpootmug is, mag nu duidelijk zijn. De langpootmug legt zijn eitjes in het gras, per keer is dit tussen de 250 en 400 eitjes, zoals u kunt begrijpen kan dit snel tot een emeltenplaag lijden. Na twee tot drie weken komen de emelten uit hun ei gekropen en voeden zich met graswortels. Na het verpoppen van de emelt naar de langpootmug leven ze ongeveer 1 maand. Ze zullen veelal op of boven het gras leven.


Een belangrijk verschil tussen de Tipula Oleracea dan de Tipula Paludosa is dat dat Oleracia twee keer per jaar eitjes legt. Hierdoor kan de eerste generatie vooral in de zomer schade aanbrengen en de tweede generatie in de herfst tot het voorjaar.

 

Langpootmug

 

Bestrijden van emelten

Dat u de emelten uit het gazon wilt krijgen staat voorop. Er zijn verschillende manieren om de emelten te bestrijden. Het behandelen van het gras op biologische wijze of op chemische wijze. U kunt de emelten het beste bestrijden in mei tot juli en van oktober tot december. Het advies is om het volgende jaar het gazon opnieuw te bestrijden.

 

Emelten biologisch bestrijden

Net als bij de engerlingen kunt u emelten bestrijden met aaltjes (nematode). Dit zijn een ander soort aaltjes dan tegen engerlingen gebruikt worden. De parasieten kruipen in de emelt waarna ze verdoven. De aaltjes voeden zich vervolgens met de dode larve, ze vermenigvuldigen zich en gaan opzoek naar andere emelten.

Emelten bestrijden?

Bekijk ons productaanbod ter bestrijding van emelten.

Bestel uw aaltjes in onze webshop
Bestel uw aaltjes in onze webshop

Emelten chemisch bestrijden

Het bestrijden van emelten met een chemisch product is voor veel particulieren niet aan te raden. Het is schadelijk voor mensen en dieren. Daarnaast dient u een spuitlicentie te hebben voor het gebruiken van de gifstoffen. Dit wordt vooral ingezet op sportvelden of golfbanen.

 

Gazon herstellen na emelten

Om het gazon te herstellen kunt u kale plekken opnieuw inzaaien, of nieuwe graszoden leggen. Door graszoden te gebruiken is het gazon direct weer groen en hersteld. Opzoek naar graszaad? Kijk dan eens op onze bemesting webshop. Graszoden bestellen om de schade van emelten te herstellen kan hieronder.