Het rode zwenkgras valt onder de categorie planten, maar hoort wel bij de familie van de grassen. Je kunt hem zowel met de naam Gramineae als Poacaea tegenkomen. Velen gebruiken het gras voor het zaaien van gazons. Deze plant kan op veel ondergronden groeien, namelijk op zandgrond die erg droog is, maar ook op kleigrond. Daarentegen kan het laten groeien van roodzwenkgras op kleigrond er wel voor zorgen dat het andere gras verdrongen wordt.
Kenmerken
De bladeren van de spruiten van de plant zijn vaak nog in elkaar gerold en tot anderhalve millimeter groot. De bladeren hebben ongeveer vijf nerven. Aan de zijkant vind je soms nog twee kleine varianten ervan. Het blad is vaak voorzien van haartjes en heeft een heel klein tongetje. De bloeiperiode is voornamelijk in mei en ze groeien in de vorm van een pluim. Iedere aar is voorzien van ongeveer zes bloemetjes. De kelkkafjes zijn niet gelijk ten opzichte van elkaar, namelijk tussen de vier en 6 millimeter. Het lemma, zoals het onderste kroonkafje genoemd wordt, is iets langer. De helmhokjes kunnen een paarse of gele gloed hebben en zitten in de meeldraad. Een voordeel van de plant is dat het grote stukken grond kan dekken. Je vindt deze grassoort dan ook op de Waddeneilanden, op veel graslanden of aan de Zeeuwse wateren. De plant bezit veel vegetatieve spruiten en het blad daarvan is rond. Als je het echter doormidden haalt lijkt het een meer kartelige rand te hebben.
Variëteiten
Je kunt het gras onderverdelen in drie soorten. Namelijk de gewone soort, het roodzwenkgras met forse uitlopers en die met fijne uitlopers. Zoals benoemd is het erg geschikt voor op een ondergrond van klei. In de schaduw doet de plant het erg goed en na een periode met droog weer is het gras snel weer hersteld. Het zal u niet verbazen dat het roodzwenkgras veel gebruikt wordt om golfbanen en siergazons mee te bedekken. De soort met de forse uitlopers worden juist vaak ingezaaid in bermen en grasvelden die extensief beheerst worden.
Roodzwenkgras met forse uitlopers
Onder de grond vormt deze soort lange uitlopers. De zode wordt hierdoor minder dicht. Als gevolg daarvan moet u deze soort niet te kort laten maaien want dat houdt hij niet zo goed. De andere types zijn daar meer geschikt voor. Een ander verschil is dat het blad wat grover is dan de andere soorten.
Roodwenkgras met fijne uitlopers De uitlopers die deze soort onder de grond produceert zijn korter. De zode die deze soort vormt is juist wel erg dicht. Niet alleen voor gazons is het een uitstekend type, ook voor bermen langs de weg. Als er met koud weer op de wegen gestrooid wordt dan kan dit type het zoutgehalte goed hebben.
Ziekten
Er is een bepaalde ziekte, de schimmelziekte rooddraad, die ervoor zorgt dat het roodzwenkgras aangetast wordt. Het blad zal het dan begeven. U kunt dit zien aan de rode gloed van schimmeldraden aan de bovenkanten van de bladeren.
Meer weten over deze grassoort of wilt u deze aanschaffen of laten leggen in de tuin? Neem dan contact op met onze klantenservice.