Veldbeemdgras is een type gras dat men veel gebruikt op velden waar gesport wordt zoals golfbanen. Dat is niet zonder reden. De voordelen van het veldbeemdgras zijn namelijk onder andere dat het een erg stevige zode creëert. Ideaal voor de bovengenoemde velden want het kan dus goed tegen betreding van mens en dier. Er zit ook een andere kant aan het veldbeemdgras, het kiemt namelijk erg langzaam. Om dit probleem op te lossen wordt het gras vaan ingezaaid in combinatie met Engels raaigras, een soort die wel sneller groeit.
Eigenschappen
Zoals gezegd levert het een stevige zode op want de bladeren van de veldbeemd is sterk. Dit komt door de uitlopers aan de onderkant. Deze hebben als gevolg dat de bovenste laag niet snel kapot gaat door bespeling erop. Niet alleen aan de bovenkant, maar ook dieper in het gras is het stevig. De wortels van het diepe deel kunnen goed tegen droogte. Het veldbeemdgras kan goed tegen de winter want de vrieskou heeft niet veel invloed op de spruiten die zich tegen het oppervlak aanliggen. Wel blijft u zitten met het langzame kiemproces waardoor veldbeemd nooit veel van de volledige zode zal bedekken. Daarnaast loopt u het risico dat het veldbeemd getroffen wordt door de bladvlekkenziekte. Deze heet ook wel de Drechslera poae.
Veldbeemd herkennen
Herkennen van deze soort is altijd lastig. Wel heeft de grassoort enkele kenmerken die zich onderscheiden van andere soorten gras. U kunt twee langere lijnen zien van het blad. Als u het blad straktrekt, splijt de bovenkant en ontstaat er een v-vormige inkeping. Andere elementen waar u veldbeemd aan kunt herkennen is het feit dat de jongste bladeren ingevouwen zitten, de afwezigheid van de oortjes en het feit dat de achterkant van het blad glanst. Het tongetje van de plant is kort en bovendien heeft dit een groene kleur. Meestal een lichtgroene tint. Vanuit de uitlopers die onder de grond zitten (de rhizomen) kan het gras weer terug groeien totdat het weer boven het grondoppervlak is. Als u veldbeemd niet maait en gewoon laat groeien zal er een pluimvormige stengel te zien zijn.
Omgaan met veldbeemd
Het kan tot drie weken duren voordat het veldbeemd kiemt. Bovendien moet u voorzichtig omgaan met het gras in die tijd. Het is kwetsbaar op dat moment en door het krijgen van te weinig vocht of voedsel kan het dus snel tenietgaan. De hoeveelheid regen die in die drie weken valt, is bepalend voor de kieming van de plant. Ook onkruid kan snel groeien rondom veldbeemd. Zoals benoemd kan de mate van aanwezigheid van veldbeemd in verhouding met andere grassoorten laag zijn. Andere grassoorten zullen snel overheersen wanneer ze samen met veldbeemd op een oppervlak ingezaaid worden. Om dit te verbeteren en dus te zorgen dat het aandeel van veldbeemd groter wordt kunt u het gras oppervlakkig inzaaien. Want door het ondiepe inzaaien kiemt de plant sneller. Oppervlakkig houdt in minder dan twee centimeter diep.
Bemesting en maaien
In een zo neutraal mogelijke zoutomgeving (pH) kan het gras het beste leven. Veldbeemd heeft veel fosfaat nodig en veel voedingsstoffen nodig. Ook wil het gras veel kalistof en stikstof opnemen. Wanneer hij niet in deze behoefte voorzien wordt, zal hij sneller een slechtere kwaliteit krijgen. Over het algemeen bekeken doet veldbeemd het beter op een zandgrond dan een oppervlak met klei omdat natte grond soms toch te veel vocht bevat. Desondanks komt u veldbeemd wel vaak tegen op klei-ondergronden. Om de situatie van het type zo goed mogelijk te houden, moet u hem vaak maaien. Dit mag echter niet tot een te korte lengte (maximaal tot anderhalve centimeter afmaaien). Dat is geen nadeel maar een voordeel want juist door deze eigenschap is het moeilijk het gras aan te tasten door betreding. Doordat het gras dicht tegen de grond aan groeit is het namelijk moeilijker om het kapot te maken. Door het grasmaaien blijft er voldoende licht binnenkomen voor de spruiten waardoor ondergronds meer uitlopers ontstaan. Dit zorgt onder andere voor een dikkere en stevigere zode. Ook is het gebruik van een prikrol aan te raden want de uitlopers kunnen zich hierdoor sneller vertakken. In periodes met kou moet u wel de kiemrust van de soort respecteren.
Ziektes
Het grootste risico loopt u door de bladvlekkenziekte, welke ook wel de Drechslera Poae genoemd wordt. De veldbeemd wordt hierdoor het meest getroffen. De jonge bladeren zijn nog redelijk goed hiertegen bestemd, maar de ouderen houden het niet vol. Plekjes die er waterig uitzien worden groter en later worden het vlekken die een donkerbruine kleur krijgen. De ziekte slaat niet alleen op het blad, maar ook op de wortels. Het laatste gebeurt voornamelijk tijdens periodes van warmte. Het blad wordt vooral aangetast als de ziekte ontstaat in koudere en nattere tijde. Bestrijden van de ziekte is mogelijk. Het is dan aan te raden dat u de bovenste laag zo luchtig mogelijk houdt. Het afval van het maaien zult u weg moeten halen van het grasoppervlak en u zult de soort vaak kali moeten toedienen.
Toepassingen
Sportvelden
Het is al een lange tijd dé grassoort voor sportvelden omdat het een hoge kwaliteit levert hierin. Naast veldbeemdgras kunnen inmiddels ook andere grassoorten hiervoor zorgen. Het inzaaien van veldbeemd kan desondanks moeilijker zijn dan andere soorten.
Golfbanen
Ook op golfbanen is het een veel gebruikte grassoort omdat hij sterk is. De schade wordt hiermee geminimaliseerd.
Meer weten over deze grassoort of wilt u veldbeemdgras laten leggen in uw tuin? Neem contact met ons op.